Huidtherapeut

shutterstock_763618693

Wie mag zich huidtherapeut noemen?

Een huidtherapeut is een paramedische specialist in het behandelen van de gezonde, zieke of beschadigde huid. Hiervoor heeft hij of zij een 4-jarige HBO opleiding Huidtherapie gevolgd aan de Hogeschool Utrecht of de Haagse Hogeschool.

Huidtherapeuten vallen onder artikel 34 van de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het doel van de Wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit in de gezondheidszorg. In artikel 34 staan de deskundigheidsgebieden en opleidingseisen omschreven. Wie een diploma heeft dat aan de eisen voldoet, heeft recht op het voeren van de beschermde opleidingstitel. Een dergelijke titel geeft aan dat de drager deskundig is op een bepaald terrein van de gezondheidszorg.

Wat doet een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is een paramedische specialist. Hij/zij zal er alles aan doen om klachten – zoals pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen en lichamelijke handicaps – als gevolg van huidaandoeningen te verminderen, op te lossen of te voorkomen. Daarnaast ontvangt de huidtherapeut regelmatig patiënten met psychische klachten als gevolg van schaamte, angstgevoelens of beperkingen die met hun huidaandoening samenhangen.

Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend. Patiënten kunnen van jong tot oud bij de huidtherapeut terecht met huidproblemen (van acne, oedeem tot ouderdomsvlekken) – en wensen op het gebied van cosmetische verbeteringen (camoufleren van verkleuringen, verwijderen van tatoeages etc.). Daarnaast kan een preventief bezoek aan de huidtherapeut problemen of verergering van klachten voorkomen – denk aan het vroegtijdig ontdekken van huidkanker.

Met deze website hopen wij u nuttige en actuele informatie te bieden over de meest voorkomende huidaandoeningen en de mogelijke behandelingen.

Tip: controleer altijd of uw huidtherapeut in het Kwaliteitsregister Paramedici is vermeld. Zo weet u zeker dat u deskundig advies krijgt en vakkundig behandeld wordt.

Oedeemtherapie

Manuele lymfdrainage: Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de huidtherapeut door middel van een pompende specifieke handgrepen de eigen beweeglijkheid van het lymfvatensysteem activeert en stimuleert waardoor de opgehoopte vocht in het lichaam afgevoerd wordt. De huidtherapeut biedt lymfedrainage bij de volgende indicaties:

  • Lipoedeem
  • lymfoedeem
  • veneusoedeem

Littekentherapie: Littekentherapie is een precieze massagetechniek die toegepast wordt bij littekens die die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. Het doel van de behandeling is de littekens soepeler maken, pijn dempen en de doorbloeding stimuleren. Littekenmassage past de huidtherapeut bij atrofische en hypertrofische littekens toe.
Atrofische littekens zijn littekens waarbij het weefsel dun, zacht, soepel, rekbaar en glanzend is. Het doel van de massage is  om de doorbloeding van het litteken en de omringende huid zoveel mogelijk te stimuleren. Door een goede doorbloeding worden littekens en omringende huid beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid afneemt.
Hypertrofische littekens voelen vaak hard en dik aan, zijn soms pijnlijk, liggen verheven boven de omringende huid en zijn vaak verkleurd. Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk, dat de behandeling al een paar weken na het ontstaan van het litteken gestart wordt. In een later stadium wordt het remmen van de eventuele groei van het litteken veel moeilijker. Het doel van de massage is versoepeling van het litteken en een betere doorbloeding.

Acnetherapie: Acne is een huidaandoening waarbij de poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Door deze verstopping ontstaan er rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne  en weet welke aanpak noodzakelijk is voor de verschillende vormen van acne(-littekens). De behandeling van de huidtherapeut gebeurt vaak in samenwerking met andere disciplines zoals huisartsen en dermatologen. Een actieve bijdrage van de patiënt is essentieel voor een geslaagde behandeling. De huidtherapeut geeft u adviezen mee voor thuis wat u zelf thuis kunt doen en over de juiste verzorging van de huid.

Camouflagetherapie: Camouflagetherapie wordt toegepast om kleurafwijkingen en litteken op zichtbare delen van het lichaam onzichtbaar te maken. Er wordt gebruikgemaakt van een pallet met verschillende kleuren. Samen met de huidtherapeut wordt er voor de juiste kleurencombinatie gekozen die uw normale huidteint zo dicht mogelijk benadert. Er wordt gebruikgemaakt van producten die watervast, veegvast en huidvriendelijk zijn. Meeste aandoeningen waarbij camouflagetherapie wordt gebruikt, zijn:

   • Hyperpigmentatie
   • Hypopigmentatie
   • Vaatafwijkingen
   • Brandwonden tatoages
   • Littekens

Couperose: Couperose wordt behandeld door middel van coagulatie. Coagulatie is het dichtbranden van kleine oppervlakkige vaatjes die in het gezicht of elders op het lichaam een rode verkleuring kunnen geven. De huidtherapeut gebruikt hierbij een klein, heet naadje om het plekje te laten verdampen. Vaak zijn er 2 tot 3 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Elektrische epilatie: Elektrische epilatie is een ontharingsmethode waarbij storende haren definitief verwijderd worden. De huidtherapeut gebruikt hierbij een minuscuul naadje die in het haarzakje glijdt en vervolgens geeft de huidtherapeut enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. De storende haren worden een voor een behandeld. Er komen dunnere en zwakkere haren terug die opnieuw behandeld moeten worden. Uiteindelijk zullen alle haren verdwenen zijn.

Microdermabrasie: Microdermbrasie is een mechanische peeling die de bovenste laag van de huid verwijdert, waardoor u een mooie en stralende huid krijgt. De huid wordt gezogen met een vacuüm waardoor de dode huidcellen ook meteen opgezogen worden. Microdermabrasie kan gebruikt wordt bij verschillende indicaties, zoals (acne)littekens, rimpels, verouderde huid etc.

Neem direct contact met ons op!